malinux

malinux' lillablogg

pastebinit i debian — Denne posten er skrevet av malinux —

Du har kanskje hørt ordet pastebin, men hva er det?
Det er altså et sted man lett kan poste tekst og få en link med én gang, slik at denne teksten kan deles med andre.

Men hva er pastebinit da? Det er et fint verktøy som brukes om man skal poste f.eks. kjernemeldinger fra kommandoen dmesg. Slik at du kan få hjelp til et problem, så en annen person kan se igjennom for å se hva problemet er.

Dette igjen gjør at du slipper å markere masse tekst i terminalen, over 500 linjer, kopiere, klippe ut, så lime inn i f.eks. paste.debian.net i nettleseren.

I stedet kan vi bruke pastebinit, rett i terminalen, men først må vi installere pastebinit:

sudo apt-get install pastebinit

Nå som vi har installert pastebinit, så kan vi poste kjernemeldingene direkte til en pastebin slik

dmesg | pastebinit

| betyr pipe, og finnes øverst til venstre på tastaturet. I alle fall på et pc-tastatur.
Pipe brukes for å manipulere, eller påvirke den kommandoen som står før pipe- symbolet med programmet man skriver inn etter pipe-symbolet.

Det som skjer i kommandoen over, er at pastebinit ber om å få teksten vi vanligvis ser fare over skjermen når vi bare kjører dmesg i terminalen. Den spør altså om den kan få ta over den teksten, fordi den gjerne vil gjøre noe med den i stedet for at vi skal få se den. Fordi pastebinit er plassert til høyre for pipe, så har ikke dmesg noe annet valg, enn å gi fra seg informasjonen sin til pastebinit. Jo lenger mot høyre, jo mer bestemmer man på en måte, for de som er under dem, er på en måte nederst på rangstigen, og blir nødt til å sende informasjonen oppover.

Vel, nok om det. Får vi ikke se den der linken snart da, skulle ikke dette gå raskere enn å markere og kopiere teksten manuelt og det der da? Den forklaringen din tok i alle fall lang tid.

Det er jo sant, men det går jo alltid litt tid først for å sette seg inn i noe, og da kan jo selv den raskeste metode gå tregere i starten.

I alle fall. Om du ikke orket å lese den lange forklaringen på pipe ditt, og pipe datt, og annet hvitt støy, og bare ville se hva som skjer, så har du sikkert fått en link som ligner denne?

http://paste.debian.net/163500/

Da burde alt være i orden, og du kan dele linken i et forum, uten fare for å poste over 500 linjer rett i forumet, med fare for utestengelse på livstid.

Har du derimot ikke fått noen slik link, men fått en sånn her i stedet?

http://paste.debian.net/

Da er noe ikke helt som det skal være. Har du et brukernavn på mer enn 10 tegn? Det hadde jeg på serveren min. Det var en fra ubuntu-norge-gruppa på facebook, som tipset om at han hadde funnet noe info om at det var noen brukernavngrense på maks 10 tegn. Jeg sjekket ut, og tenkte å besøke paste.debian.net direkte og prøve å sette inn et navn som er lenger enn 10 tegn. Dette problemet skjedde ikke da jeg postet mot paste.ubuntu.com. Ganske riktig fikk jeg følgende feilmelding.:

Could not add your entry to the paste database:

Invalid format for name (no special chars, max 10 chars)

Jeg prøvde så et brukernavn på nøyaktig 10 tegn:

og vips, fikk jeg denne i retur:

http://paste.debian.net/163502/

Jeg besøkte så paste.ubuntu.com og tok en titt også. Der stod det maks 30 bokstaver på brukernavn, noe min servers brukernavn er godt innenfor, og som forklarer hvorfor det fungerte mot paste.ubuntu.com

Da jeg ikke har lyst å bytte brukernavn på serveren, så fant jeg heldigvis en workaround. Jeg er vanligvis ikke så glad i workarounds, da de ikke egentlig løser det opprinnelige problemet. Man jobber seg rundt dem i stedet. Men kanskje var jeg bare glad for at det nå endelig virket i alle fall.

pastebinit er nemlig programmert slik at den henter parametere fra .pastebinit.xml og ikke i fra operativsystemet om .pastebinit.xml ekisterer. Som standard, er den ikke installert. .pastbinit.xml opprettes i hjemmemappen til brukeren som har brukernavn over 10 tegn. F.eks. brukeren lengerenntitegn, et brukernavn som er lenger enn ti tegn. Da oppretter man konfigurasjonsfila slik, der vi er en hvilken som helst teksteditors oppstartskommando. Kjører du på Debian server eller Ubuntu server, så må du bruke vi, eller annen teksteditor, som er terminalbasert.

vi /home/lengerenntitegn/.pastebinit.xml

Vi legger så inn følgende linjer, der kortbruker er et brukernavn på 10, eller færre tegn:

    
      kortbruker
    

I .pastebinit.xml kan man definere hvilke parametere som ikke skal hentes fra operativsystemet. De som ikke skal hentes der i fra, hentes fra verdiene vi selv kan definere i .pastebinit.xml. Altså overstyrer .pastebinit.xml parametere som programmet vanligvis ville hentet fra operativsystemet.

Dette gjør nå at pastebinit vil skrive inn kortbrukernavn i stedet for lengereenntitegn i navnefeltet, når den sender tekst til paste.debian.net, og vi har jobbet oss rundt begrensnigen på maks 10 tegn i navnefeltet.

For flere konfigurasjonsmuligheter gå til:

man pastebinit

scroll deg ned til seksjonen: "CONFIGURATION FILE" for flere eksempler.

Kilder:

man pastebinit
http://goo.gl/fnpZIe
https://bugs.launchpad.net/pastebinit/+bug/1437286


Categorised as: Debian | TerminalLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.