malinux

malinux' lillablogg

Tabfullfør i terminal — Denne posten er skrevet av malinux —

Før dere blir gærne av å huske på kommandoer, får krampe i fingra etter å skrive inn alt for lange kommandoer og slikt, eller rett og slett for min egen og deres egen sikkerhet. Jeg brukte nemlig Ubuntu mer eller mindre fast fra Ubuntu 06.10 til omkring Ubuntu 12.04. Dette er altså en tidsperiode på fem år. Når noen etter fem år viser deg autofullfør, så er det fort gjort å tenke at man har lyst å kverke alle de som ikke har fortalt om dette tipset tidligere.

På en annen side, så får man lyst å kverke seg selv, når man innser at man med fem år på Linux ikke har tenkt at det kunne være en slik funksjon. Det er da man føler seg som en skikkelig idiot resten av året. Dessverre var det lenge til neste år på det tidspunktet da dette inntraff.

Det finnes heldigvis noe som heter autocomplete, eller autofullfør på norsk, som innebærer at du skriver noe av det du husker fra kommandoen, og så trykker du på tab to ganger, og du får opp alle kommandoer som starter på den/de første bokstavene du skrev inn, eller den fullfører kommandoen.

F.eks. så skal du gjøre et bashscript kjørbart, men husker ikke annet enn at kommandoen startet på ch. Du gjør da dette:

malinux@lillablogg:~$ ch[TABx2]

der [TABx2] ikke skal skrives, men det er for å markere at her skal du trykke tab-tasten to ganger.

Det vil da se omtrent slik ut i terminalen:

double-tab-completion1-1

Du kommer så på at kommandoen du letet etter het chown

Du kommer på at det er chmod du leter etter, og skriver inn m og gjentar prosedyren med å trykke to ganger på tab igjen.

double-tab-completion1-2

og du ser at kommandoen har fullført, fordi det ikke var andre kommandoer etter den i alfabetet og da fullføres hele kommandoen.

Slik vil det se ut:

double-tab-completion1-3

Så da skulle det gå litt raskere å fullføre kommandoer, slik at man slipper å skrive inn alt hele tiden.
Selv kan jeg få en tryggere hverdag 🙂


Categorised as: Bash | Debian | Terminal | UbuntuLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.