malinux

malinux' lillablogg

Kjøre programvare på Tiki-100-emulator i Ubuntu — Denne posten er skrevet av malinux —

Hvordan kjøre programvare på Tiki-100-emulator i Ubuntu.

Jeg antar at denne framgangsmåten skal fungere på de fleste programmer for Tiki-100. Det ser også ut til at operativsystemet allerede er lastet i emulatoren, slik at vi ikke trenger å laste inn dette på egen "diskettstasjon".

I min forrige post: Tiki-100-emulator-pa-ubuntu-14-04-lts, forstod jeg ikke helt hvordan jeg startet opp programvare i emulatoren. Jeg vet ikke helt hva t800.dsk gjorde.

Så i denne posten fikk jeg lyst å teste "Tiki Invaders" i stedet, da invaders er en gammel klassiker. Jeg antar at "Tiki Invaders", er en invadersvariant skrevet for Tiki-100. Spillet lastet jeg ned fra denne siden:
http://www.djupdal.org/tiki/program/For å laste ned og kjøre spillet i emulatoren, gjorde jeg dette:

mkdir ~/src/tiki-100/rom
cd ~/src/tiki-100/rom
wget http://www.djupdal.org/tiki/program/disk/invaders.zip
unzip invaders.zip

Om det gikk rett for seg, skal du nå i tilegg til zip-fila også ha en invaders.dsk-fil i rom-mappen. Opprettelse av en egen rom-mappe er ikke nødvendig, men noe jeg gjorde for å ha litt mer oversikt over hvor jeg har ting.

tiki-invaders-dsk-1-1

 

Så startet jeg opp emulatoren:

cd ~/src/tiki-100/TIKI-100_emul-src/
./tikiemul

Trykk nå på Esc på tastaturet for å aktivere kommandomodus.

 

skriv så:

disk a: /home//src/tiki-100/rom/invaders.dsk
fortsett

Så gjorde jeg emulatorvinduet aktivt, og trykket på b, som det står i vinduet at man skal gjøre.

Invaders skal nå starte opp og du får denne teksten i emulatorvinduet:
tiki-invaders-dsk-1-2

Jeg trykket enter og kom videre og inn i spillet, som hos meg så sånn her ut:

tiki-invaders-dsk-1-3

Jeg måtte bruke a for å navigere mot venstre, og d for å navigere mot høyre. Space er skyting.
Esc pauser emuleringen, og du må skrive fortsett i kommandomodusen for å fortsette emuleringen.

 

Ting som gjenstår:

 1. Finne ut hvordan jeg kan mappe om knappene for å bruke f.eks. piltaster i stedet for å flytte rundt på spillfiguren.
 2. Endre størrelse på emulatorvinduet
 3. Finne ut hvordan man får til lyd

Categorised as: 14.04 lts | Tiki | Ubuntu


One Comment

 1. Peter Udbjørg says:

  Der ja! Der har du emulatoren oppe og går! Husk at Tiki-Invaders ble skrevet i maskinkode (assembler) for å bli rask nok (Hm. Kunne han ike skrevet den i Pascal og så bare bakt en .com-fil?). Tiki hadde tre grafikkmodii: 40 x 40 tegn og masse farger (tusener?), 80 x 40 og noen færre (hundre?), og 160 x80 og bare to (om jeg husker rett (står beskrevet i Tiki-infoen på Nettet).
  Kanskje du kunne definert pixelstørrelsen? Nå har jeg på denne lapptoppen en ikke-Retina-skjerm på 1280 x 800 pixler. Hvert tegn kan man jo mappe ut med et ruteark (millimeterpapir eller vanlig "skolerutepapir" for å få en formening om tegnets bredde (tegn + marger). Så tar man da (eksempelvis) 80 og ganger med det antall pixler hvert tegn tok, for å finne antall pixler totalt (men jeg mistenker at også det står på Nettet). Courier 18 pkt. minner om skriftstørrelsen på Tiki’en. Åpner jeg en enkel tekstbehandler som "Bean", velger 1 cm marger og Courier 12 pkt og zoomer inn til teksten fyller bredden, får jeg 80 tegn i bredden. Men så er det det at en font på en moderne PC er skalerbar, på Tiki var den jo ikke det. Men sammenlign med JPEG’ene jeg la ut på FB av noen sider av mitt første Tiki-blad. Teksten var satt i Worsdtar og skrevet ut på en skrivehjulsskriver, og ett tegn på skjermen tilsvarte et tegn på papriet, en slags wysiwig. Så 12 pkt. er nok et godt estimat.
  Så til emulatorvinduet: Kanskje definere hver pixel der som fire skjermixler? Vet ikke åssen det går med hukommelsen i emulatoren, dog.
  Men bunnlinja er: Du har fått det til, direkte i ’nix. Sist jeg drev med dette, var i en emulator som funka i Win 98, som jeg da emulerte i OS9 påen G3 Mac. Da Tiki bare var 4 Mhz, var det helt kurant å kjøre den emulert i en annen emluator på en såvidt treg sak som en G3… 😉
  Du har vaffal klart å hoppe bukk over behovet for å emulere en Win-98-maskin…
  Nå må du prøve teksbehandleren Brum! Og Turbo-Pascal’en! Og se om du får til å laste inn grafikkbiblioteket (som man alltid gjorde på starten av grafikk-programmer). Så kan vi kjøre "SineScape"! (lagde "landskaper" av sinuskurver med fargebytter og sånn. Opprinnelig skrevet & publisert i rotete Basic i Byte, omskrevet til Compas-Pascal og formentlig også publisert i Tiki-bladet). 🙂 Og jeg mener også å erindre at i nummeret som omtalte Mandelbrot-grafikk ble programmet som lagde det også gjengitt i bladet. På Tiki tok det en natt (!) å lage ett (!!) bilde… hadde vært artig å sett hvor lang tid det tok i en emulator! 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.